PIPARILINNA

piparilinna

piparilinna



Tässä on suuritöisin rakennelma minkä olen koskaan tehnyt! Viime vuonna tekemäni Eiffeltorni oli todella simppeli tähän verrattuna 😁

Suunnitelman ja kaavat teki oma 14 vuotias poikani. Teimme koko linnan yhdessä. Hän leikkasi piparitaikinasta kaavojensa mukaiset palat ja paistoi ne uunissa. Minä päällystin pipariseinät sokerimassalla ja maalasin koko linnan. Välillä meillä oli eri näkemys miltä linnan tulisi näyttää... Yksi valmis seinä tippui lattialle, toinen murtui koristeluvaiheessa, teimme ne uudestaan, sinnikkäästi, seinä kerrallaan linna rupesi valmistumaan... Epäilytti pysyykö linna pystyssä kun kaikki kerrokset ovat toistensa päällä...


  
Välillä poika marisi, välillä minun teki mieli jättää joku torneista rakentamatta lainkaan... no, jotain pientä skipattiin kokonaan, koska molemmilla oli kiire saada linna valmiiksi. Minulla oli kiire ihan siitä syystä kun ahdisti kun koko keittiö oli täynnä piparitaikinaa, valmiita piparirakennelmia kuivumassa, sokerimassaa, värejä, pensseleitä, liimaa...

Kun linna valmistui niin olin hyvin ylpeä meistä kahdesta. Jonkun mielestä tämä ei ehkä näytä enää lainkaan piparilinnalta, koska tähän on käytetty niin paljon sokerimassaa... mutta olen ylpeä meidän uurastuksesta ja meidän 14 vuotiaan osaamisesta ja jaksamisesta. HYVÄ ME!

Voin avata tähän vähän tekniikoita joilla tämä linna tehtiin. Kaavoja en osaa laittaa, ne on käsin tehty.

Simppelisti kaikkien seinien päälle tuli muotilla painettu sokerimassalevy, jonka liimasin piparilevyn päälle elintarvikeliimalla. Osan seinistä värjäsin harmaaksi ennen pystyttämistä ja osan linnaa värjäsin kun linna oli jo pystyssä. 












Osat jätin kovettumaan  yön yli pöydälle. Kun sokerimassakin saa kuivua rauhassa niin koko linnasta tulee silloin kestävämpi. Ennen kuivumista kannattaa terävällä veitsellä leikata ikkunat!!

Linnan kokosin pikeerillä. Asettelin seinät toisiaan vasten tukien avulla ja pursotin pikeeriä nurkkiin. Vajaassa tunnissa pikeeri oli kovettunut todella lujaksi liimaksi ja seinämät pysyivät pystyssä!

Seinämien kulmat olisivat näyttäneet todella rumilta jollei niitä olisi peitetty myös sokerimassalla. Liimasin elintarvikeliimalla kulmaan samalla muotilla painetun palasen, jonka painelin kiinni pienellä pyöreäpäisellä sokerimassatyökalulla. Kun palanen oli kunnolla kiinni, värjäsin senkin samalla sävyllä. 






Molempinen kerrosten pohjien alle tuli tukirakennelmat, jotka liimasin myös hyvin pikeerillä. tukirakennelmien päälle laskin pohjalevyn, jonka päälle seuraava kerros tuli. 




Pieneen eturakennelmaan tuli puinen katto ja samalla tektiikalla tein laskusillan. 


Tornit päällystin samalla tekiikalla kuin seinätkin. Kaarevat sivut tein siten, että heti kuumasta uunista tulevan levyn laitoin kaulimen päälle, jossa piparilevy kuivui muotoonsa. Vaikka tornin seinämät eivät kuivuttuaan olleet lainkaan sopivia toisiinsa, se ei haitannut lainkaan. Sokerimassan avulla tornista tuli tasainen. Tornin puolikkaat yhdistin toisiinsa heti päällystämisen jälkeen, jotta sain liimattua osat toisiinsa painelemalla sokerimassaa ja käyttämällä aavistuksen elintarvikeliimaa. 





Tornien suipot katot tein siten, että tein katon muodon foliosta ja paistoin piparilevyn sen päällä. Kuivuttuaan kaivoin folion pois ja päällystin epämääräisen möykyn sokerimassalla. 😆










Kaarevaan torniin en uskaltanut leikata ikkunaa, joten tein sokerimassasta suljetun ikkunan.




Niihin torneihin mihin ei tullut suippoa kattoa, tein muurikivet sokerimassasta. 




Kun linna oli valmis, sain parin ikkunan läpi laitettua linnan sisälle pari ledikynttilää. 

Menin jossain vaiheessa laskuissa sekaisin, mutta suunnilleen meillä meni koko linnaan

6-8 kg piparitaikinaa
2-3 kg sokerimassaa
purkillinen mustaa elintarvikeväriä
purkillinen liimaa (osan liimasta tein cmc-jauheesta)
noin viikon kaikki vapaa-ajan tunnit
muutama väittely, tappelu, kirosana
epäuskoa, toivoa, väsymistä, voitonriemua!












Kommentit

Suositut tekstit