GLUTEENITTOMAT VIINERIT

Gluteenittomat viinerit


Gluteenittomat leivonnaiset ovat hyvin usein kuivia ja mauttomia, varsinkin kaupasta ostetut. Olen leiponut aika vähän gluteenittomia leivonnaisia, koska itselläkin on aika huonoja kokomuksia gluteenittomien leipomusten leivonnasta... Mutta totuus on, että jos vain jaksaa kahlata netin ihmeellistä maailmaa niin löytyyhän sieltä nykyään vaikka kuinka paljon reseptejä, jotka oikeasti toimivat ja saa puhdistettua gluteenittoman kuivan ja mauttoman leivonnaisen maineen !! Kaupan gluteenittomien jauhojen määräkin lisääntyy kokoajan, joten eikun kokeilemaan !

Nämä viinerit ovat testattu nyt monen suussa ja omat poikanikin sanoivat että maistuvat ihan taivaallisilta.
💜



Löysin gluteenittomien viinereiden ohjeen gluteenitonmuumimamman sivuilta ja muokkasin ihan pikkuisen sitä ainakin täytteiden osalta.

Tässä ohje:
50 g hiivaa
2 ½ dl maitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
10-12 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

400 g voita

Kaikkien ainesosien tulee olla kylmiä ennen leivontaa! Ota kuitenkin voi pehmenemään huoneenlämpöön ennen taikinan tekoa. 
Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää muut aineet voita lukuunottamatta. Älä jätä taikinaa liian löysäksi, sillä se vaikeuttaa työstämistä ja vaikuttaa lopputulokseen. Kun taikina ei tartu käsiin niin se on valmis. Laita valmis taikina kylmään. 



Minä käytin taikinaa työstämisten välillä pakastimessa noin 5-10 minuuttia. Jos on vähääkään enemmän aikaa niin jääkaappi on tietenkin parempi valinta koska se jäähtyttää taikinana kokonaisvaltaisemmin kuin pakastin, mutta aikaa kuluu tietenkin enemmän. Jääkaapissa taikinan on oltava työstämisten välillä 15-30 minuuttia. Minulla tuo pakastin jäähtytys toimii 😊

Sillä aikaa kun taikina teketyy jääkaapissa/pakastimessa niin kaaviloi voista neliön muotoinen paketti vaikka leivinpaperin välissä. Voi ei saa olla liian pehmeää, mutta muotoiltavaa. Tässä vaiheessa voineliönkin kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin, jotta se ei ole liian pehmeää.

Kauli taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Pieni määrä gluteenitonta jauhoseosta kannattaa ripotella alustaan, jottei jämähdä alustaansa kiinni. 
Voineliö laitetaan taikinan toiseen reunaan siten, että taikinasta saa reunat käännettyä voin ympärille ja toinen  paljas taikinan reuna käännetään voin päälle. Paketti on valmis ja takaisin jääkaappiin/pakastimeen!



 Nyt tehdään taikinaan kerrokset. Kylmä taikina on ehdottoman tärkeää. Kaaviloi taikinasta suorakaiteen muotoinen levy gluteenitonta jauhoseosta apuna käyttäen. Ole varovainen kaaviloinnissa, jottei voi pääse pursuilemaan ulos taikinan välistä. Taita kaaviloitu taikina kolmeen osaan. Laita jääkaappiin/pakastimeen. Toista vielä 2-3 kertaa.
Gluteeniton taikina saattaa repeytyä reunoilta hiukan, mutta se ei vaikuta lopputulokseen. 



  Kun viineritaikina on valmis, kaaviloi se jälleen suorakaiteen muotoiseksi levyksi, mutta tälläkertaa ohueksi levyksi (½ - 1 cm)


Leikkaa kapeammasta reunasta noin kahden sentin suikaleita ja halkaise tämä suikale kahtia loppupäätä lukuunottamatta. Kieritä ensin päät itsensä ympäri ja sitten vielä toistensa ympäri. 
Muotoile pitkä viineri tai pyöreä viineri.







Käytin täytteenä paistonkestävää vadelmamarmeladia ja valinjakreemiä, joka on helppo tehdä vaniljakreemijauheesta. Myydään isoissa marekeissa leivontaosastolla. Täytteet laitoin purotuspusseihin ja pursottelin viinereiden päälle. 




Anna kohota pellillä noin puoli tuntia ja laita uuniin.
Uuni saa olla aika kuuma. Itse käytin kiertoilmauunia aluksi 225 asteessa ja kun viinerit saivat väriä niin laskin lämpötilan 200 asteeseen. Viinereiden pohja jää helposti raa`aksi, joten kannattaa vahtia uunia jotteivät saa liikaa väriä, mutta eivät jää myöskään raa`aksi. Paisto-aika on 9-12 minuuttia


Anna jäähtyä ja koristele tomusokerikuorrutuksella. 
"Oikeat" viinerit voidellaan ennen kuorruttamista hyytelöintiaineella, jotta täytteet ja reuna saa kauniin kiillon. Tätäkin aion jossain vaiheessa kokeilla myös gluteenittomille viinereille.👌








Kommentit

Suositut tekstit