PARIISILAISET MACARONSIT




Ensimmäiset macarons-leivokseni!!

no...kokeilin macaronsien tekoa joskus kerran vuosia sitten, mutta ne epäonnistuivat aivan totaalisesti eikä sitä kertaa lasketa lainkaan!! 😁

Ei ehkä kauneimmat macaronsit, mutta tässä harjoitus tekee mestarin!!

Macarons on italiassa keksitty keveä pikkuleivos, joka on tästä pariisilaisesta macaronsista poiketen oikesti vain tuo yksi päällinen ilman mitään täytettä. Pariisilainen mararons-leivos täytteellä keksittiin paljon myöhemmin Ranskassa. Nykyään kuitenkin kun puhutaan macaronsesista niin moni mieltää sen  juuri kuvassa olevan mukaiseksi täytetyksi leivonnaiseksi.

Tein nämä macarons-kuoret italialaisella marengilla, eli ns kypsällä marengilla. Tämä on hiukan aikaavievämpi, mutta ensimmäisiksi macaronseiksi onnistuivat suht hyvin tällä ohjeella! Nyt kun olen testannut tämän, teen ensi kerralla macaronsit ranskalaisella marengilla!

Macarons-ohjeita on pienillä eroilla lukuisia erilaisia. Perusidea kaikissa kuitenkin sama. 

Itse tein macaronsit Annin Uunissa-sivuilla olevasta reseptistä.  Tästä ohjeesta tuli ehkä kuitenkin liian monta macaronsia minulle. Kolme peltiä tuli täyteen ja heitin loput taikinasta pois...

300 g mantelijauhoja (itse käytin jauhetta)
300 g tomusokeria
110 g munanvalkuaisia
elintarvikevärejä

Italian marenki:

110 g munanvalkuaisia
30 g sokeria

300 g sokeria
100 g vettä

Hienonna mantelijauhot kutterilla tai sauvasekoittimella ja siivilöi se ja tomusokeri astiaan. Jaoin tomusokeri/manteliseoksen kolmeen osaan ja jaoin vielä tuon 110 g kananmunanvalkuaisen kolmeen omaan astiaan, johon kaikkiin lisäsin oman elintarvikevärin. Näin sain helposti tehtyä samalla taikinalla eri värisiä macaronseja!



Sitten italialainen marenki. Sokeri ja vesi kuumennetaan 118 asteeseen. Sillä välin, kun seos kuumenee, vatkaa kananmunanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää pikkuhiljaa  30 grammaa sokeria vaahdon sekaan. Kun vesi-sokeriseos on 118 asteista se kaadetaan valkuaisvaahdon sekaan samalla hyvin vatkaten. Vatkaamista jatketaan niin kauan, että marenki on huoneenlämpöistä. 



Kun marenki on valmis, yhdistä kolmeen osaan jaetut valkuaiset ja mantelijauho/sokeriseokset. Saat kolme eri väristä seosta. 


Jaa nyt marenki kolmeen osaan ja sekoita ne manteli/sokeri/valkuaisseoksiin. Tässä kohtaa itse tajusin, mikä merkitys seoksen sekoittamisella on. Seosta ei saa sekoittaa liikaa, mutta sen verran, että seoksesta tulee aavistuksen löysempää. Ruskea massa onnistui tässä parhaiten. 

 













Laita massat omiin pursotinpusseihinsa ja pursota pieniä kekoja pellille jättäen hiukan leviämisvaraa kunkin macaronsin ympärille. Pamauta peltiä pöytää vasten, jotta ilmakuplat katoavat ja anna macaronsien rauhassa kovettua huoneenlämmössä noin 45 minuuttia. Macarons on valmis uuniin kun kosketat macaronsin pintaa ja pinta tuntuu kiinteältä eikä taikina tartu sormiin. Macarinsit paistetaan miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Itselläni oli kiertoilmauunissa 120 asteessa. Kuvasta huomaa selvästi että ruskeaa taikinaa on sekoitettu enemmän kuin kahta muuta. Leviämisvaraa ei ole kaikilla tarpeeksi. Toisiin macaronseihin uhkaa tulla nyppylä hattuun... Tein kokeita myös tekemällä eri kokoisia macaronseja. 


Valmiit kevyet macaronsit annetaan hetken jäähtyä ja irrotetaan leivinpaperista. 


Vaikka teinkin tarkoituksella kokeita erikokoisilla macaronseilla ei ollut tarkoitus tehdä ihan kaikista aivan erilaisia 😅

Täytteet.
Keltaisiin macaronseihin tuli passion-valkosuklaatäyte. Sulaan valkosuklaaseen lisäsin passionpyrettä sen verran että täyte oli tarpeeksi jämäkkää pursottamiseen. 

Pinkkeihin macaronseihin tuli vadelma-juustotäyte. Keitin vadelmia ja sokeria hetken aikaa ja paseerasin vadelmat sileäksi. Lisäsin maustamatonta tuorejuustoa sähkövataimella suunnilleen saman verran kuin paseerattua vadelmaa oli. Mitä enemmän tuorejuustoa laitat, sitä jämäkämmän täytteen saat. 

Ruskeisiin macaronseihin tuli suklaaganachetäyte. Raastoin 120 g tummaa suklaata kippoon ja kaadoin 3/4 dl kuumaa kermaa suklaan päälle. Sekoittelin niin kauan kunnes suklaa suli ja lisäsin pieninä nokareina 1 rkl voita sekaan. Laitoin seoksen tunniksi jääkaappiin ja kun seos oli kauttaaltaan jäähtynyt, vatkasin ganachen kuohkeaksi vaahdoksi. 

  
Osaan valmiista macaronseista kokeilin suihkauttaa elintarvikevärispraytä. Niistä tulikin ihan hauskoja :) Ruskeisiin macaronseihin sirottelin siivilän läpi hiukan tummaa kaakaojauhetta. Valmiit pariisilaiset macaronsit säilytetään jääkaapissa. Macarons kuoria voi myös pakastaa ja täyttää vasta h-hetkellä!!
















Lisään tähän vielä kuvan tänään tekemistäni mini pariisilaisista macaronseista, jotka on tehty ranskalaisesta marengista! Pitsireunuksesta tuli hyvä, mutta macaronsien lakki ei tullut tasaiseksi. Nämä ovat kuitenkin super söpöjä !!




Kommentit

Suositut tekstit