RISTIÄISKAKKU

ristiäiskakku

ristiäiskakku

Pitkästä aikaa sain tehdä ristiäiskakun!! 💓 Edellisestä ristiäiskakusta taitaa olla jo ainakin yhdeksän vuotta jollen väärin muista... Ristiäiskakkuja on ihana tehdä. Niitä voi koristella kaikella ihanalla, vauvoilla, tuteilla, tossuilla, tennareilla, Reinoilla, ballerinoilla, erilaisilla kukilla, perhosilla... tehdä kakusta talvi/syys/kevät/kesäteemaisen... Kakusta voi tehdä klassisen tai rönsyilevän... Vauvamuotteja on muutamia erilaisia, mutta yhdestäkin muotista saa tehtyä lukemattomia erilaisia koristeita tuunaamalla alustaa missä vauva nukkuu, tekemällä sille peittoja ja vilttejä... Vauvan tossuihinkin on nykyään saatavana muotteja tai netistä voi printata kaavoja. Tossuistakin voi tehdä erilaisia, vaikka Reinot tai Converset.  Itse tykästyin kaavoilla tehtyihin tossuihin, vaikka minulla on jossain laatikon pohjalla tossumuotit. 

Sain viimein ostettua itselleni neliön/suorakaiteenmuotoisen reunavuoan, joka on vielä säädettäväkin. Aivan loistava ostos!!




Tein gluteenittoman kakkupohjan käyttämällä pohjaan gluteenitonta jauhoseosta sekä perunajauhoja. Massan kaadoin leivinpaperilla vuoratulle uunipellillä, missä reunavuoka oli. Massa pysyi todella hyvin vuoan sisällä ja irtosi vuoasta myös todella hyvin. Taisin hiukan voidella vuokaa voilla ennen massan lisäämistä. Tämä kakkupohja oli liian kuumassa uunissa, joten päällisestä tuli hiukan mureneva...


Leikkasin pohjan kolmeen osaan kakkusahalla. Kokosin kakun suoraan tarjoiluastian päälle, samaan reunavuokaan jossa tein pohjan. Pohjat kostutin sokerivedellä.  Väliin tuli vispikermasta, rahkasta, liivatteesta ja vadelmista tehty massa. Täytteen päälle vuokaan heitin myös kinuskikastiketta. Väleihin piti heitellä myös muutama tuore vadelma, mutta ne unohtui jääkaappiin!!😞 Itse täyte oli aika kirpsakka. 





Kelmutin kakun ja laitoin jääkaapiin hyytymään yöksi.

Seuraavana päivänä tein pienen määrän tavallista voikreemia (vaikka se marenkikreemi olisi ollut parempaa...) ja  laitoin sitä ohuen kerroksen kakun päälle, johon sokerimassalevy tulisi. Voikreemi auttaa sokerimassalevyn pysymään kuivana, varsinkin tässä tapauksessa kun kakku tarjoiltiin vasta seuraavana päivänä. 

Levyn kakun päälle tein marmoroidusta sokerimassasta. Marmorointi antaa massalla elävyyttä, ja on mielestäni useissa tapauksessa kauniimpaa kuin tasaiseksi värjätty massa. Marmoroidun massan kaulin ohueksi levyksi, leikkasin oikean kokoiseksi ja nostin levyn kaulimen avulla kakun päälle. 




Kakun reunat voitelin ensin ohuella kerroksella kermaa ennen kuin rupesin  tekemään runapursotuksia. Reunapursotukset tein isohkolla tähtityllalla tekemällä tyllalla sivuttaisliikettä edestakaisin alhaalta ylös. (Ymmärsikö kukaan?  😁 ) Kinuskikissan sivuilta löytyy paljon pursotusohjeita!!  Kakun päälle reunoille tein samalla tyllalla kiehkurat. 





Sitten koristeisiin! Koristeet olin tehnyt jo etukäteen, kovettanut ja värjännyt ne. 

Nämä tossut tein ensimäistä kertaa kaavoista ja oli kyllä todella helppoa ja onnistui ensimmäisellä kerralla. 

Tässä ohje: kakkumonsterinkakut vauvantossut

Nauhat kenkiin oli tarkoitus tehdä oikeasta silkkinauhasta, mutta tajusin viime hetkillä etten ollut jättänyt reikiä tarpeeksi avoimeksi. Kengät olivat jo kovettuneet siinä vaiheessa, joten päädyin tekemään nauhatkin syötäviksi 😅

vauvan tossut sokerimassasta

Vauvan teko vauvamuotilla on todella helppoa. Kannattaa tehdä useampi vauva valmiiksi ja kovettaa ne seuraavaan päivään. Sokerimassa painellaan hyvin muottiin, jotta kaikki yksityiskohdat tulevat mukaan! Sokerimassa irtoaa helposti muotista kun siihen on ensin laittanut hiukan tomusokeria. Vauva kannattaa värjätä pienillä pensseleillä geeliväreillä. Itse lisäsin vauvalle hiukan hiuksia, jotta vauva sai hiukan elävyyttä.  Pieniä suortuvia olisi voinut laittaa vielä enemmänkin. 

Tällä kertaa tein vauvalle pedin ja viltin. Olen tehnyt joskus kehdon pikeeristä. Siihenkin oli jonkunlainen kaava, mutta siitä on todella kauan aikaa... Ehkä sitten seuraavaan ristiäiskakkuun...? 😉😊



vauva sokerimassasta

Sitten tein vielä kukkia ja perhosia. Perhoset tein sokerimassasta muotilla ja värjäsin niitä sinisen sävyillä sekä syötävällä glitterillä. Minun oli tarkoitus kokeilla tehdä pikeeriperhosia, mutta pelkäsin, että ne sulavat kerman päällä ennen seuraavaa päivää... Kukka muotteja on myös lukemattomia erilaisia. Itse tykkään tuunata muotista otetut kukat vielä enemmän aidonnäköisiksi. 



Vauvan nimikyltti idea tuli sattumalta sitä tehdessä. Otin sokerimassalevystä kirjainmuoteilla kirjaimia ja massaan jäi hauskasti "reikäkirjaimet". "Siitä se ajatus sitten lähti!" 😊 Tein siis kaksi levyä, toinen valkoinen pohjalevy ja toinen marmoroitu levy, johon painelin muotilla kirjaimet. Nostin marmoroidun levyn valkoisen levyn päälle ja leikkasin kyltin kaarevaan muotoon. 




Kukat nimilaatan päälle lisäsin viime hetkellä ennen kakun koristelua, koska kaipasin laattaan vielä "jotain". 

Siinä oli kaikki koristeet! Asettelin koristeet kakun päälle syötävän elintarvikeliiman kanssa, pursotin jäljellä olevasta siniseksi värjätystä voikreemista vielä muutaman ruusun ja kakku oli valmis !!




 





Kommentit

Suositut tekstit