MANSIKKAKAKKU



Tämä kakku tuli syntymäpäiväkakuksi reilu viikko sitten. Kesän viimeinen mansikkakakku? Kaupan tuoreet mansikat olivat vielä hyvänmakuisia ja hyvännäkäköisiä.  Täytteenä käytin mansikkamoussea ja päällä voikreemiä. Kakun koristelua en suuremmin miettinyt etukäteen. Tiesin, etten halua perinteistä mansikkakermakakkua ja tiesin, että halusin tehdä muutaman ruusun marenkikreemistä, jota tein ensimmäisen kerran elämässäni noin kolmisen viikkoa sitten.

Täytteeksi tuli siis mansikkamoussea. Ohje on sopiva normaaliin halkasijaltaan 24 cm kakkuun.  Tässä ohje:


65 g sokeria
40 g vettä
33 g munanvalkuaisia
250 g mansikkapyrettä
3½ liivatelehteä
400 g kermaa

Jos sinulla ei ole valmista mansikkapyrettä, voit tehdä sitä helposti itse soseuttamalla tuoreita mansikoita (ja hiukan sokeria) tai keittämällä pakastemansikoita (ja hiukan sokereria)  15-30 minuuttia ja survomalla marjat sen jälkeen. Itse en käyttänyt pyreen valmistukseen lainkaan sokeria. 

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään ja vatkaa kerma vaahdoksi. 

Sokerista, vedestä ja munanvalkuaisista tulee italianmarenki. Valkuaiset vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi ja vesi-sokeriseos kuumennetaan kattilassa 119 asteeseen. 119 asteinen vesi-sokeriseos kaadetaan samalla voimakkaasti vatkaten valkuaisvaahtoon ja vatkaamista jatketaan niin kauan kunnes vaahto on huoneenlämpöistä. Italianmarenki on valmis!

Kuumenna pyree kiehuvaksi ja lisää pehmenneet ja puristetut liivatelehdet pyreen joukkoon. 

Yhdistä pyre/marenkiseos sekä kermavaahto toisiinsa osissa, varovaisesti sekoittaen. 




                                     



 Kostutin pohjat laktoosittomalla maidolla. Kostukkeeksi olisi sopinut myös vichy, jaffa tai sokerivesi. Kaadoin Moussen kahteen väliin ja lisäsin väleihin myös hiukan tuoreita pieneksi leikattuja mansikan paloja. Laitoin kakun kylmään yön yli ja kumosin seuraavana päivänä tarjoiluvadille. 

Marenkikreemi. Tämä on ihanan samettisen pehmeää ja maukasta. Jos mahdollista, en enää tee lainkaan tavallista kreemiä, vaan aina tätä 😍. Kakkumonsterilla on oiva ohje tähän, joten en kirjoita itse ohjetta lainkaan. Tässä linkki : 

http://kakkumonsterinkakut.blogspot.com/2015/05/marenkikreemi.html







Tein kreemin kolmella valkuaisella, mutta oli hyvin lähellä, että kreemi olisi loppunut kesken, joten suosittelen tekemään neljän valkuaisen ohjeella !

Värjäsin pienemmän osan kreemistä siniseksi, jotta sain tehtyä liukuvärjäyksen. Päällystin kakun sivut ensin valkoisella kreemillä. Laitoin sinistä kreemiä kakun päälle, josta jatkoin sinisellä aavistuksen reunoilta alas. Palettiveitsellä silotin pinnan mahdollisimman sileäksi. 



Reunoille tein valkoisesta kreemistä vielä tähtityllalla pursotukset. Lisäsin aavistuksen sinistä helmiäistomuväriä kreemin päälle. 

Kirjoituksen tein pikeeristä. Pikeerikirjoituksen olisi voinut tehdä aikaisemmin, kovettaa, värjätä ja siirtää kakun päälle, mutta minä harjoittelin ensin muutaman kerran leivinpaperin päällä ja kirjoitin suoraan kakun päälle. 

Tässä Kinuskikissan pikeeriohje :

https://www.kinuskikissa.fi/pikeeri-royal-icing/





Marjojen ja ruusujen alle murustelin valkoista marenkia puolikuun muotoon kakun yläkulmaan. Sitten asettin tuoreita mansikoita ja pensasmustikoita kakun päälle ja pursotin muutaman ruusun valkoisesta kreemistä. 




Hassua miten sama kamera, samasta paikasta voi ottaa voin erivärisiä kuvia!! 

Kovettunutta pikeeriä voi jonkun verran vielä maalata kakun päälläkin.
Voikreemiruusut ei jostain syystä onnistuneet tällä kertaa niinkuin piti. Viimeksi samaisella marenkikreemillä tuli paljon parempia ruusuja !!!




Valmis kakku!
















Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit