SYKSYKAKKU 2



syksykakku / puunkantokakku 

syksykakku / puunkantokakku
Tämän kakun tein yhdessä edellisen postauksen voileipäkakun kanssa. Teemana syksy ja luonto ja täytteenä suklaa.

Syksyteema antaa vapauden käyttää erilaisia värejä. Syksyisestä luonnosta löytyy kaikkea mahtavaa ja värikästä, kuten syksyiset lehdet, puolukat, katajanmarjat, kärpässienet ja muut sienet,  eriväriset omenat, mustikat varpuineen...

Tässä kakussa ehkä eniten pelotti se, saanko kakun näyttämään koivunkannolta... Syksyisiä koristeita olen tehnyt aiemminkin, paisti omenoita ja käpyjä.... mutta loppujenlopuksi nekin oli helppo tehdä. 

Aloitetaan tälläkertaa koristeista koska ne on hyvä tehdä hyvissä aloin, jotta saavat rauhassa kuivua ja kovettua muotoonsa. 

eriväriset sokerimassapötköt kiedottaan ympäri ja muotoillaan yhdeksi massaksi vain sen verran, että värit sekoittuvat toisiinsa, muttei liikaa. 

Massa kaaviloidaan ohueksi levyksi ja otetaan erilaisilla lehtimuoteilla kuvioita

muotteina voi käyttää silikonimuotteja tai painettavia lehtimuotteja. 

Silikonimuoteista saa aidommannäköisiä lehtiä. Massa painetaan muottiin ja irrotetaan varovaisesti muotista. Jos massa tarttuu muottiin niin on hyvä laittaa muottiin aavistus tomusokeria


Valmiista lehdistä pyyhitään ylimääräiset tomusokerit pois ja laitetaan kuivumaan. Foliopaperi on tässä hyvä.

Jos oikeanlaista muottia ei löydy niin lehtiä on helppo tehdä itsekin

Pihlajanmarjan lehdet leikkasin veitsellä vihreästä sokerimassasta ja painelin lehtiruodot pienellä veitsentyylisellä työkalulla. 

Jottei lehdistä tule liian tasavärisiä ja tylsiä sivelin jokaisen lehden päälle vihreää väriä pensselillä.

Pihlajanmarjat on helppo tehdä. Punertaviin pieniin palloihin piirretään mustalla elintarviketussilla sakaramainen kuvio.

Vihertävää omenaa varten lisäsin keltaiseen sokerimassaan aavistus vihreää.

Vihreä väri sekoitetaan melkein kokonaan keltaisen sekaan, mutta hiukan voi jäättää keltaista näkymään. 

Muotoilin kaksi palloa ja pienellä pallomuotoilutyökalulla tein muutamia uria omeniin ja tietenkin kolo, johon omenankanto tuli. Punaisella ja ruskealla värillä sain elävyyttä omenaan.

Käpyjä varten värjäsin sokerimassan ruskeaksi

Muotoilin pieniä pyörenomaisia ja pitkulaisia palloja ja leikkelin pienillä saksilla väkäsiä ympäri palloa

Kuivuttuaan yön yli värjäsin kävyt vielä vahvemmalla ruskealla värillä. Tässä kuvassa kävyt ovat vielä kosteita maalauksen jäljiltä, mutta kuivuttuaan eivät ole enää noin kiiltävät. 

Itse kakusta tuli suklaakakku. Tein tumman kakkupohjan, jonka väliin tuli vaalea suklaatäyte.  Täyteohje on alunperin Kinuskikissan sivuilta!





Täytteeseen tuli 4 dl kermaa vatkattuna, 200 g maustamatonta tuorejuustoa norkistettuna ja 250 g vaaleaa suklaata sulatettuna. Sekoitin kaikki aineet yhteen ja lisäsin täytteeseen vielä tummaa suklaata raastettuna. Täytteestä tulee todella makea ilman sokeriakin!

Täytettä laitoin kahteen väliin ja laitoin kakun jääkaappiin kelmutettuna yön yli.


Seuraavana päivänä kumosin kakun tarjoilualustalle ja voitelin kakun ohuella kerroksella voikreemiä.



Kakun voi päällystää kokonaan valkoisella sokerimassakuorrutteella, mutta itse tein tämän jostain syystä kahdessa eri vaiheessa eli tein päällisen ensin ja sivut sitten...... 




Päälliseen jäi saumat näkymään, mutta en edes yrittänyt niitä sen kummemmin silotella sillä kouvunrungon ei tarvitse olla tasaisen sileä!'

Viiltelin kakun päälle pyöreitä uria ja tein kaksi halkeamaa. Halkeamat ja reunat ja sisäosan värjäsin vahvammalla ruskealla ja muut hailealla ruskealla. 



Kakun reunaan tuli koivulle tyypillisiä mustia juovia, jotka sotkin niin etteivät ole liian tasaisia. Sen jälkeen kun kakku näytti jokseenkin puunrungolta, rupesin asettelemaan koristeita kakun päälle. 

Koristekävyt kakun päällä

Pihlajanmarjakoriste kakun päällä

Sokerimassaomenat kakun päällä


Latelin vielä syksyn lehdet kakun päälle ja kakku oli valmis!




Kommentit

Suositut tekstit