VIINERIT

Pitkät vanilja-vadelmaviinerit

Tein toista kertaa eläissäni viinereitä ja edellisestä kerrasta on varmasti ainakin kymmenen vuotta aikaa. Siksi jännitti vähän. Netti on onneksi pullollaan tarkkoja ja hyviä ohjeita viinereiden tekoon. Kävin katsomassa ohjeita mm Suklaapeikon keittiössä ja Leipojat.fi:ssä. 

Tarkoitus oli testata Confetin uutta reiällistä PAVONI FOROSIL paistoalustaa. 
Alusta on silikonia ja pienien reikien ansiosta ilma kiertää tasaisesti pellin ja leivonnaisten välissä. 


 Sitten viinereiden valmistukseen 

Tein taikinan Leipojat.fi:stä löytyvän ohjeen mukaan, johon tuli

250 g jääkylmää vettä
37,5 g jääkaappikylmää tuorehiivaa
37,5 g jääkaappikylmää sokeria
100 g jääkaappikylmiä kananmunia 
25 g jääkaappikylmää voita
ripaus suolaa
500 g pakastettuja vehnäjauhoja

325 g voita kaulintaan. Tämän voin tulee olla noin 20 asteista.

Taikinan ainekset kaulintavoita lukuunottamatta sekoitetaan nopeasti taikinaksi. Taikinaa ei saa vaivata liikaa jottei muodostu sitkoa. Jäähdytä. Minä laitoin taikinan aina välillä pakkaseen jäähtymään, vaikka alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin laittamaan jääkaappiin...



Taikina kaulitaan neliöksi ja sen keskelle laitetaan littanaksi paketiksi kaulittu pehmeähkö voi. Käännä taikinan reunat voin ympärille ja laita taas jäähtymään. 

Kauli taikina suorakaiteen muotoon, jossa pohjan paksuus on noin 1 cm. Kaulitse taikinaa varovaisesti jottei voi pursua ulos taikinan sisältä.  Pyyhi aina ylimääräiset jauhot pois pullasudilla. Taittele taikina ensin kolminkerroin ja jäähdytä. Kaulitse taas suorakaiteen muotoon ja taittele nelinkerroin ja jäähdytä. Kaulitse vielä kerran suorakaiteen muotoon ja taittele vielä kolminkerroin ja jäähdytä. 









Taikina on valmis. 

Tein itse pitkiä viinereitä. Kaulitsin taikinan suorakaiteen muotoon ja leikkasin taikinasta siivuja jotka vielä halkaisin keskeltä. Kierittelin päät ensin itsensä ympäri ja sitten toistensa ympäri ja tämän pötkylän kieritin vielä pitkän viinerin muotoon pellille. 




Täytteeksi laitoin paistonkestävää vadelmamarmeladia ja vaniljakreemiä. Vaniljakreemin purkin kyljessä on ohje kreemin valmistukseen. 

                                                        

Painelin hiukan  keskeltä ennen kuin voitelin viinerit kananmunalla ja pursotin täytteet. Paistoin viinereitä uunissa 225 asteessa noin 12 minuuttia.





Vertailun tulos

Ei liiemmin eroja tavallisen pellin ja Forosilin välillä. Forosililla paistetut viinerit olivat ehkä hiukan ruskituneempia eivätkä ne "laajentuneet" paistaessa yhtä paljon kuin tavallisella pellillä. Viinerit jotka paistoin Forosililla jäivät hiukan kiinni paistoalustaansa, mutta ei niin pahasti etteikö niitä olisi saanut siitä nätisti irti. Viinerien rapeuteen en huomannut eroja. 

Teen vielä muita testejä Forosililla. Ajattelin testata vielä Croissantteja, gluteenittomia viinereitä ja sämpylöitä.





Kommentit

Suositut tekstit